Jan 03

Control freak

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 08:26

În ultima vreme persoanele din jurul meu mi-au spus că mă stresez prea mult gândindu-mă la detalii. Că pun prea multe întrebări și că ar trebui să fiu mai relaxat, mai tolerant cu cei din jurul meu și să nu mai fiu de un „control freak”.

Strategia de „control freak”, disciplină și încercare de eficientizare a proceselor din jurul meu, pornind de la cele mai banale, cum ar fi aranjatul hainelor și până la cele mai complexe m-au ajutat mult per ansamblu.

Într-adevăr, micile tabieturi sau obiceiuri analizate separat și pe o scurtă perioadă de timp par a fi niște banalități care nu ajută la nimic. Însă pe termen lung te ajută în economisirea de timp, nervi și uneori bani. La modul literal, dacă aduni secundele/minutele economisite prin găsirea rapidă a unui obiect sau dacă aduni cei 10 cenți (sau 2-3 lei) economisiți la fiecare mic efort suplimentar, pe termen mediu și lung aceste „economii” devin semnificative.

Revenind la terapia personală, am decis aceste zile să nu mă mai stresez cu aceste banalități. Rezultatul? Rămas fără mâncare în frigider, fără bani cash, cheltuit bani suplimentari pe telefon, uitat chei acasă, pierdut timp, făcut nervi, supărări precum și alte mici neplăceri.

Am făcut acest exercițiu de lăsat garda jos pentru a testa dacă într-adevăr mă stresez prea mult și la fiecare neplăcere mi-am confirmat că uite, dacă aș fi făcut ca de obicei (gen cumpărat mâncare încă de sâmbătă pentru luni) nu aș fi ajuns în situația respectivă. Evident, nimeni nu este perfect și, chiar și cu toate măsurile de „securitate” tot mai am scăpări de acest gen însă acestea sunt mult mai puține.

Deși poate fi un clișeu, viața m-a învățat o vorbă: „Dacă tu nu ai grijă de tine, nimeni nu are!”. În afară de dimensiunea dramatică a sintagmei, există și una logică: până la urmă numai tu știi ce nevoi ai și, deci, ești singurul în măsură să ai cu adevărat grijă de tine.

3 comentarii to “Control freak”

 1. oitza barsana says:

  dragut comentariul insa chestia asta este si o chestie de personalitate, unora dintre noi le place sa traiasca mai relaxat si isi asuma lipsa mancarii din frigider sau a micilor pierderi financiare, pe ideea ca viata nu este si nici nu poate fi PERFECTA, trebuie apreciata si traita asa cum e ea, cateodata mai trebuie sa si pierzi, nu e o chestie rea, e parte din JOC! spre deosebire de altii dintre noi care pretind numai perfectiune si castig din fiecare actiune sau moment trait; fiecare cu filozofia lui; eu poate nu am azi mancare in frigider, ghinion, dar poate asta ma face sa sun un prieten sa iesim la masa si sa petrecem doua ore minunate, in loc sa stau singura acasa si sa mananc ce am cumparat sambata… spun si io asa….

 2. Teodor Mincu says:

  Nimic nu este bătut în cuie însă în momentul în care se pune problema mâncatului acasă, din frigiderul acum gol, deja ieșitul în oraș cu prietenul presupune costurile suplimentare despre care vorbeam.

  Dacă totuși mâncatul din frigider este numai de plăcere și nu datorită unui buget restrâns atunci totul este ok.

 3. oitza barsana says:

  daca este sa ne gandim asa pana la urma totul pe lumea asta are un cost financiar de oportunitate (adica ce ai pierdut din punct de vedere financiar daca alegi o optiune fata de o alta, in cazul de fata, mancarea din frigider fata de iesitul cu prietenul) pentru ca si mancarea din frigider are un cost de oportunitate: trebuie sa pierzi bani si timp cand o cumperi si timp cand o gatesti… daca iesi cu prietenul pierzi mai multi bani la cumparatul mancarii dar castigi timp; si cum timpul e scump…
  in plus, as merge chiar un pas mai departe; senzatia de stress la cumpararea mancarii din frigider si uneori pentru unii la gatitul ei este mai mare decat senzatia de placere cand iesi in oras cu un prieten si mananci ceva gatit de altcineva si ai o conversatie placuta; daca ma provoci cred as putea sa stabilesc si un cost financiar al senzatiei de stres
  mesajul de final este ca nu trebuie totul masurat la milimetru… cateodata pur si simplu castigi mai mult chiar atunci cand pierzi ceva banutzi… ideea este sa alegi ce e mai important pentru tine: sa ai o viata cat mai placuta sau un cont cat mai gras in banca…

Leave a ReplySwitch to our mobile site