Mar 18

„Cișmigiu & Comp.”, de Grigore Băjenaru

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 20:27

Cartea mi-a fost recomandată de diriginta mea, când eram în clasa a VI-a ! Vă dați seama ce impresie mi-a făcut, dacă acum câteva săptămâni nu m-am putut abține să nu o cumpăr „dintr-un supermarket”, când am văzut-o pe raft.

Autorul relatează întâmplări din perioada liceală a vieții sale, când a urmat cursurile liceului „Gheorghe Lazăr” din București, binecunoscut pentru reputația sa și pentru faptul că este lipit de parcul Cișmigiu. Este o carte ușoară, delicioasă, care pur și simplu te translatează în timp și spațiu, respectiv, în perioada liceului, la liceul Lazăr, alături de „lăzăriști”. Autorul povestește cu lux de amănunte întâmplări comice și pline de nostalgie din adolescența sa.

În acea perioadă, băieții și fetele învățau în instituții separate, iar „Lazăr”-ul, evident, era un liceu de băieți. Întâmplările se petrec între anii 1920 – 1930. Remarc faptul că în acea perioadă, respectul elevului față de profesor era sfânt, exista un interes deosebit pentru activitățile culturale și oamenii apreciau mult lucrurile simple (un pahar de iaurt în Cișmigiu, etc).

Cartea a apărut în anul 1942 și a fost Best seller, iar apoi următoarea ediție, la fel, s-a vândut ca pâinea caldă.

Cișmigiu et. Comp” are și o continuare, numită „Bună dimineața, băieți!”, unde, ajuns dascăl, autorul povestește întâmplări din punctul de vedere al profesorului. Aici întâmplările sunt mai puțin hazlii, însă sunt pline de învățătură sufletească.

Recomand cartea ca pe o insulă, ca pe o pauză, hazlie între 2 cărți mai grele.

P.S. Știu cel puțin 2 lăzăriști care citesc acest blog. Cine a făcut Lazărul, să se ridice în picioare!

2 comentarii to “„Cișmigiu & Comp.”, de Grigore Băjenaru”

  1. „Amor intelectualis. Romanul unei educatii”, de Ion Vianu » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

    […] este o carte amuzantă, cum sunt memoriile lui Ion Creangă sau ale lui Grigore Băjenaru, însă mi s-a părut interesant de aflat cum creșteau în acea vreme copii de intelectuali. O […]

  2. Cezar says:

    mi-a placut foarte mult carte.. este amuzanta

Leave a ReplySwitch to our mobile site