Feb 17

Charles Dickens: “Marile Speranţe”

Tag: CarteTeodor Mincu @ 00:38

Este o carte despre care am auzit vorbindu-se des. Am auzit oameni făcând referire la această carte, mi-am dat seama că perioada optimă pentru citire ar fi fost la vârsta adolescenţei, maxim studenţiei. Dar cum eu am fost un copil neascultător uneori, nu m-am ocupat de această carte şi am regăsit-o după ani de zile în biblioteca familiei, aşa că m-am hotărât să elimin misterul acestei cărţi.

M-am mai decis să nu mai povestesc acţiunea cărţii pentru că dacă doreşte cineva să citească cartea, să existe totuşi elemente de suspans, nu vreau să povestesc “cum se termină”.

După cum spune şi numele “Marile Speranţe”, cartea doreşte să ne transmită câteva idei esenţiale şi demne de urmat în viaţă în ceea ce priveşte scara valorilor din societate, diferenţa dintre esenţă şi aparenţă.

Romanul urmăreşte viaţa unui fiu de ţăran, pe nume Pip, din ţinuturile aflate în “mărginimea” Londrei, care are ocazia să cunoască nişte persoane bogate, cu aşteptări pe măsură de la viaţă. Băiatul este fascinat de stilul de viaţă al acestor persoane şi începe să tindă la o nouă condiţie şi anume cea de gentleman, care să-i asigure o viaţă în cercurile selecte din Londra.

Acţiunea romanului ne va înfăţişa că Pip umblă după nişte valori false şi că ajutorul în viaţă va veni de la cine se aşteaptă mai puţin. Autorul ne înfăţişează faptul că în jurul banilor mulţi oscilează invidia, răutatea, oamenii cu 2 feţe, dispreţul.

În cele din urmă Pip se va regăsi în condiţia cu care şi-a început viaţa, şi anume într-o lume a modestiei şi a adevăratelor valori.

PS. Mi se pare foarte interesant ca după ce citesc o carte să caut recenzii pe Internet pentru cartea respectivă. Îmi arată modul în care au perceput alţii mesajele şi îmi confirmă (sau nu) faptul că am extras mesajul corect din carte.

Leave a ReplySwitch to our mobile site