Dec 13

Ce înseamnă să fii bun cu adevărat.

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 22:51

A face un lucru este simplu. A face un lucru bine începe să fie mai complicat. A fi bun cu adevărat la un lucru este într-adevăr greu.

Deși mulți spun că este o gândire superficială, la sfârșitul zilei vei știi cât de bine faci un anumit lucru în funcție de banii pe care îi câștigi de pe urma sa.

Textele cu „nu mă interesează banii”, „nu o fac pentru bani” sunt pentru oamenii care nu au curajul să-și estimeze în mod real valoarea.

Ideea este simplă:

Participi la un concurs fără dorința de a câștiga pentru că ești conștient că nu vei reuși să te clasezi în primii douăzeci. Crezi că concurentul de pe locul 2 sau 3 nu concurează pentru locul 1? Crezi că nu i-a trecut niciodată prin cap că ar putea câștiga concursul?

Artistul care trăiește în mizerie..
În ziua de astăzi mai greu așa ceva. Artiștii valoroși sunt apreciați de public. Publicul dorește o bucățică din munca artistului valoros. Publicul are o cerere mare, artistul este unul singur și nu face față. Artistul crește prețul pentru a mai diminua cererea -> artistul face bani.

Acum că am lămurit faptul că dacă ești cu adevărat bun vei face bani, mai rămâne de aflat cum poți deveni sau dacă ești cu adevărat bun?

Personal, de multe ori am avut impresia că sunt bun la..: ciclism, programare, management, etc. Dar de cele mai multe ori am descoperit niște exemple de oameni care erau de 10 ori mai buni ca mine. Am descoperit că sunt foarte departe de cei care au făcut cu adevărat succes și, deci, bani mulți.

Un exemplu simplu este facebook: Mark a făcut un site cu adevărat mișto iar acum acesta valorează 100 de miliarde usd. Munca lui a fost cu adevărat valoroasă și, deci, răsplătită pe măsură în bani.

Alt exemplu: înainte să particip la concursuri de ciclism aveam impresia că sunt un zmeu pe bicicletă. Când am pedalat cot la cot cu câțiva băieți mai antrenați (nu cine știe ce campioni) am văzut care este nivelul meu real și mi-am mai băgat mințile în cap.

Pentru a ajunge bun cu adevărat la un lucru, oricât de mult ți-ar place acel lucru, trebuie să faci sacrificii. Oricât de mult ți-ar place activitatea la care ești bun, pentru a o transforma în performanță trebuie să înțelegi că nu va mai fi o joacă și că trebuie să muncești mult la acea „fostă plăcere” și actual „loc de muncă”.

Acestă postare am scris-o pentru că mă gândesc cum o fi să fii cel mai bun din lume la un anumit lucru? Să fii Messi? Să fi Djokovic..? Să fii Bill Gates..? Să fii Mark Zuckerberg..?

3 comentarii to “Ce înseamnă să fii bun cu adevărat.”

 1. Razvan says:

  O sa ma opresc doar la o idee. Anume ca primul pas e sa fii capabil sa realizezi la ce anume poti deveni tu cu adevarat bun (tu, eu, ea, el). Si asta e mai complicat decat pare.

  Nu de alta, dar Bill sunt convins ca nu se pricepe la fotbal, asa cum nici Messi nu e vreun online-media expert.

 2. Teodor Mincu says:

  Foarte corect.

  Cu alte cuvinte, să-ți descoperi talentul sau măcar domeniul în care ai potențial de dezvoltare :)

  Dar ca să descoperi, trebuie să încerci. Nu?

 3. Citadinul says:

  Da, de aia am spus ca e mai compliacat decat pare. Sunt de apreciat cei care incearca, chiar daca nu ajung la nicio concluzie :) (in comparatie cu cei care se multumesc cu ce se nimereste).

Leave a ReplySwitch to our mobile site