Apr 15

Cât costă să ai mașina visurilor tale?

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 09:48

jaguar
Aici mă adresez celor care de mici au visat ca într-o zi să aibe o mașină premium. Nu știu care sunt costurile de întreținere pentru o mașină premium (de la audi și bmw în sus) însă am idee de costurile de întreținere pentru o mașina accesibilă, adică imediat sub premium.

Costul mașinii, adică a ratelor și al carburantului îl adăugați la tot ce urmează mai jos:

1. Impozitul datorat statului pentru mașină. Dacă motorul are o capacitate de peste 2 litri, acesta începe undeva între 750 – 800 de lei pe an.

2. Asigurarea RCA, depinde de vârsta propriertarului și de puterea mașinii (cred), deci undeva la 600 -700 de lei pe an

3. Asigurare CASCO (opțional), depinde de valoarea mașinii, dar poate ajunge undeva la 3000 de lei pe an.

4. Reviziile anuale, pentru buna funcționare a mașinii și a rămânerii în garanție, dacă este cazul. O revizie standard (adică schimbat toate consumabilele recomandate de producător, nu doar ce vrem noi) este undeva la 800 – 1000 de lei pe an.

5. Cauciucurile de iarnă/vară. Mărimea roților crește odată cu mărimea mașinii, ceea ce implicit duce la un preț mai ridicat la anvelope. 1 anvelopă de iarnă pentru o roată cu R17 este aproximativ 700 de lei. 4 roți = 2800 – 3000 de lei. Este un cost o dată la fiecare 4 ani, pentru ambele tipuri de anvelope: vară și iarnă, deci înseamnă 6000/4 = 1200 lei pe an

6. Bateria este și ea un consumabil cu timp de viață în medie de 3 ani. O baterie medie este undeva la 400 de lei.

7. Chiar dacă ai roți la schimb sau doar anvelope, acestea trebuiesc echilibrate atunci când le schimbi, de două ori pe an, aproximativ 200 de lei

8. Orice reparație pe care trebuie să o plătești, va fi proporțională cu valoarea mașinii.

9. Teoretic, cu cât mașina este mai scumpă vei pune și tu benzină mai bună.

Deci, dacă luăm costurile și le repartizăm pe fiecare lună avem: 8 + 7 + 30 + 10 + 12 + 2 + 1 = 7000 / an adică aproximativ 600 de lei pe lună. Asta fără reparații și alte evenimente ciudate.

Așa cum am spus și mai sus, la acești 600 de lei mai adăugăm combustibilul și prețul mașinii (rate dacă este cazul)

Este păcat de o mașină care nu este întreținută la standardul ei necesar. Aici mă refer la revizii făcute în spatele blocului, cu jumătate din consumabile, reparații la service-uri obscure și tot așa. Vă recomand să parcurgeți acest calcul pentru mașina dorită și apoi să vă gândiți dacă vă permiteți aceste costuri la momentele la care ele survin.

un comentariu to “Cât costă să ai mașina visurilor tale?”

  1. marian says:

    Absolut corect!

Leave a ReplySwitch to our mobile site