Aug 05
Cadrilaterul
Așa cum v-am promis, vă voi aduce în atenție istoricul teritoriilor care au făcut parte din România Mare, astăzi discutând despre Cadrilater.
Cadrilaterul reprezintă 2 judete (Durostor și Caliacra), aflate la sud de Dunăre, în Bulgaria de astăzi. Dacă aceste teritorii ar fi rămas în componența României, litoralul românesc ar fi cuprins astăzi și stațiunea Balcic.
Numele de „Cadrilater” înseamnă „patrulater” și provine de la cele patru cetăți turcești care alcătuiau un sistem defensiv în nord-estul Bulgariei: Silistra, Ruse, Shumen și Varna.
România a câștigat acest teritoriul în cel de-al Doilea Război Balcanic (1913), desfășurat între Bulgaria pe de o parte și în principal Grecia și Serbia pe cealaltă. Cele două războaie balcanice s-au desfășurat pentru împărțirea teritoriilor otomane (după cucerirea lor) din Balcani (Macedonia și Tracia) între Bulgaria, Serbia și Grecia.
Acest teritoriu a fost ca un premiu, el nefiind un teritoriu istoric românesc.Astfel, în momentul anexării, potrivit statisticilor bulgare, dintr-o populație de 286.000 de locuitori, doar 6.348 ar fi fost români.
Am făcut această precizare deoarece manualele de istorie (de pe vremea mea) ne-au învățat că toate războaiele românilor au fost pentru a-și apăra teritoriile. Aici nu a fost cazul, deci.
„Cadrilaterul” a rămas în componența României până în 1940, când prin Tratatul de la Craiova de la 7 septembrie reintră în componența Bulgariei.
August 12th, 2011 at 07:18
Cadrilaterul este un teritoriu ISTORIC al Romaniei. Este pamant romanesc si asa va fi in veci. Intr – o buna zi Cadrilaterul se va reunifica cu PATRIA MAMA – ROMANIA! Va fi un act de dreptate, care sper sa se savarseasca cat mai curand.
August 12th, 2011 at 07:20
@Roerich, ce înțelegi tu (personal) prin teritoriu „istoric” ?
July 5th, 2012 at 13:26
Cadrilaterul e Romania! nu mai dati crezare acestor ,,statistici” ca nu sunt adevarate. in 1913 bulgarii nici cu venisera foarte multi din rumelia in Cadrilater. populatie de 50% erau turcii, apoi romanii cu 30%, iar bulgarii undeva la 10%. in 1913 zona a fost dezvoltata de noi, romanii, iar in 1940 bulgarii au luat-o cu japca, gata pregatita si civilizata, cu sosele, cai ferate, cladiri, porturi etc. si ca sa va lamuriti si dumneavoastra, stimate autor al acestui articol, Cadrilaterul nu a fost prada de razboi, ci un merit. credeti ca daca era prada de razboi se mai pompau atatia bani in acea zona, se mai construia castelul reginei? nu, caci in general ce e prada teritoriala, aceasta prada se pierde usor. si cum toata lumea spune, fara a da curs logicii, ca in locul Cadrilaterului noi trebuia sa luam Timocul si Voivodina. partea cu cele 2 regiuni istorice romanesti e adevarata, dar ele apartineau serbiei, la acea data aliata noastra. Si prin teritoriu romanesc se intelege ca de-a lungul istoriei acolo au trait romani ca populatie majoritara. ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE!