Nov 01

Business. Stilul smuls.

Tag: BusinessTeodor Mincu @ 11:46

De câteva zile sunt contactat de diverși (posibili) parteneri de afaceri cu oferte noi, cu invenții noi.

Începând din vară lucrurile au mers din ce în ce mai rău. Faptul că alții sunt disperați să-mi ia un ban îmi confirmă faptul că nu sunt singurul căruia vremurile actuale nu-i priesc. Și eu la rândul meu încerc să născocesc servicii noi pentru a crește veniturile în firmă însă am realizat că momentul nu este foarte potrivit pentru așa ceva. Dacă un client nu îți mai cumpără un serviciu pe care l-a testat și de care a fost mulțumit, foarte mici sunt șansele să cumpere un serviciu nou. Numai dacă acel serviciu nou este o invenție semnificativ mai bună pentru ambele părți și astfel de invenții sunt rare când deja ai o vechime în piață. În aceste vremuri, tunning-urile de servicii pentru a scoate un leu în plus de la client sunt pierderi de timp.

Postarea asta am ales să scriu în urma insistențelor unor parteneri de afaceri, de a colabora.
Înainte eram poet și îmi plăcea să-mi aleg partenerii după felul în care îmi vorbesc, după promtitudine, după niște criterii calitative. Azi treaba este simplă: nu există loc de simpatie, cea mai bună ofertă câștigă. Când miros că mi se va face o ofertă scurtez discuția arătând oferta curentă. Oferi condiții mai bune, colaborez. Nu oferi, rămânem prieteni.

Dorința unora de a face un contract miroase de la distanță. Criza cu care ne confruntăm ne facem să nu mai fim oameni, ci roboți. Nu mai contează cât de amabil ești, oferi condiții mai avantajoase facem contract. Nu oferi, poți fi și Moș Crăciun că tot nu fac contract cu tine. Mie personal nu-mi place să fac afacerile așa. În mod normal aleg un partener după preț iar când diferențele de preț sunt mici, aleg pe cel cu customer care mai bun. Din păcate nu suntem într-o perioadă normală. Trebuie dat cu bâta.

Nivelul general la care s-a ajuns mă face să cred că furnizorii pot merge mult mai jos decât ofertele prezentate în prima fază. În vremurile bune nu prea mai lăsau nimic de la ei însă acum…chiar dacă nu o zic..după ce nu le răspunzi 2 săptămâni devin foarte flexibili.

Ce să mai..e care pe care.

Leave a ReplySwitch to our mobile site