Nov 19

București așa cum îți dorești!

Tag: RomaniaTeodor Mincu @ 07:47

Nu știu cine a lansat acest slogan însă la urechile mele a ajuns odată cu finalizarea Pasajului Basarab.

Bucureștiul nu a fost niciodată un oraș turistic precum alte capitale europene. Pentru mulți a fost un loc bun de făcut bani și cam atât. Nici bucureștenii și nici cei din provincie nu au avut admirație față de oraș. Desigur, ce poți admira odată ce dacă vii cu trenul, primul lucru pe care îl vezi este mizeria de la Gara de Nord?

Totuși, în ultima vreme, s-au făcut progrese destul de mari. Eu am fost uimit de două – trei lucruri mai importante și de care mă bucur enorm că s-au realizat însă înaintea lor s-au mai făcut multe altele.

La grămadă, amintesc: modernizarea floteri RATB, modernizarea flotei Metrorex, Pasajul Basarab, Muzeul Antipa, Centrul Vechi, ieșirea în DN1 de la Băneasa (pasajul), piste de biciclete (atâtea câte sunt, decât deloc), Stadionul Național, Autobuzele turistice, apariția Mall-urilor și a centrelor de Shopping (Militari, Băneasa), etc.

Mai sus am enumerat îmbunătățiri din ultimii 1-5 ani. Lucruri care, unul câte unul, ne-au făcut viața mai plăcută.

Totuși mai sunt câteva lucruri care m-au impresionat foarte tare și care m-au convins că orașul e pe drumul cel bun spre o viitoare destinație europeană de tip city-break și nu numai.

1. Transportul. Aveam o cartelă RATB din studenție, cu niște credit pe ea (creditul pus recent) și mă grăbeam să prind un metrou. Fără să întreb, din amintiri vagi, m-am gândit că poate merge și la metrou.. Și a mers! M-a taxat 2 lei bănuiesc și am intrat imediat. A fost un moment de mare bucurie și satisfacție pentru mine. M-am simțit parcă într-o altă țară.

2. Parcarea de la Universitate, care tocmai s-a inaugurat zilele trecute. Nu știu dacă ați apucat să treceți pe acolo, pe la statui și să vedeți cât de frumos este cu atâta spațiu liber. Tot spațiul rămas pietonal (deși puteau lăsa parcare și acolo!) scoate în evidență frumoasa clădire a Univeristății. Pentru mine, zona parcării de la Universitate, așa cum era înainte, reprezenta un factor de stres. Un loc unde era imposibil să parchezi, plin de aurolaci și gunoi. Acum este cu totul altceva. Statuile și-au recăpătat demnitatea și veghează restaurate peste întreaga fostă parcare, transformată în zonă pietonală (sper).
De emoție am făcut și câteva poze:

3. Am înțeles că fostul Hotel Cismigiu v-a fi redeschis în primăvară. Ce să mai zic..chiar am senzația că Micul Paris renaște:

Leave a ReplySwitch to our mobile site