Jul 08

Brașov XCM – 2013

Tag: Ciclism,SportTeodor Mincu @ 21:39

brasov-xcm

A fost pe 23 iunie, o zi însorită de vară precedată de o ploaie de sezon în seara dinainte.

Am participat pentru prima dată la această competiție care mai nou face parte din Triada MTB, adică o grupare de trei competiții MTB, cu grad sporit de dificultate. În triadă intră și Geiger MTB Challenge la care am participat acum 2 ani și am reușit performanța de a termina traseul în 8 ore :)

Ca privire de ansamblu, Brașov XCM mi se pare sora mai mică a lui Geiger. Traseul se caracterizează printr-o diferență de nivel destul de mare: 1400m la o distanță de 39km.

Plin de încredere, cu noul meu echipament și ochelari de soare, mă așez la linia de start ca de obicei la coada plutonului. Nu vreau să deranjez pe nimeni și nici nu-mi place să fiu deranjat :)

Traseul începe promițăor cu urcări prin Brașov, pe străduțe pe care nu am mai fost. Psihicul este foarte important atunci când îți propui un lucru, indiferent de situație. Astfel eu știam că am 9km de urcare grea iar apoi traseul se mai domolește. Vreau să vă spun că am urcat cei 9km fără probleme pentru că eram „pregătit” pentru ei. Apoi au început aventurile..

Cel mai important lucru pentru mine este acela de a mă întoarce sănătos acasă după fiecare cursă. Nu exagerez pentru că au fost mulți care au căzut iar unii și-au rupt clavicule, etc. Acest obiectiv mă face să cobor sau să încetinesc de fiecare dată când apare un pericol la orizont.

Aici, au fost următoarele pericole:

1. Multe rădăcini ieșite la suprafață. Este foarte ușor să aluneci sau „să te împiedici” pe rădăcini, mai ales atunci când nu ai o tehnică de abordare a lor. Eu la un moment dat pur și simplu „le atacam” adică în loc să le feresc încercam să le încalec.

2. Bălțile adânci cu apă ce nu puteau fi ocolite. Datorită ploii de sâmbătă seara, au fost câteva de neocolit. Pericolele aici sunt: posibilitatea de a face pană și posibilitatea de a te înfige în ceva cu roata din față și să trebuiască să pui piciorul jos (în baltă) ca să nu cazi.

3. Pante abrupte la coborâre. Pericol de alunecare și cădere.

4. Ultimii 2km au fost pe Tâmpa printr-o zonă pietruită unde dacă veneai cu viteză mare puteai foarte ușor să sari în decor sau să aluneci și să te lovești rău.

Cu toate pericolele de mai sus, traseul nu este extrem de dificil pentru că o mare parte a sa este prin padure. Se poate coborâ în mare parte pe bicicletă (nu ca la Geiger unde am coborât aproape tot traseul pe lângă) însă sunt și multe cățărări dificile și destul de lungi. Am mai traversat și o poiană (Poiana Aviatorilor) foarte frumoasă!

Ca și concluzie, concursul nu este de masă. Este pentru cei cu o minimă experiență în așa ceva iar eu aș mai participa și anul viitor :)

Iată și un filmuleț ca să vedeți „cu ce se mănâncă”:

A doua zi am primit și datele „performanței” mele:

Felicitari Mincu Teodor , ati terminat cu succes cursa Triada MTB – BRASOV XCM 2013!
Ati participat la Triada MTB – BRASOV XCM 2013 cu numarul 223 de concurs.
Timpul obtinut de dumneavoastra este 4:58:13 pe locul 122 in cadrul categoriei Traseu_Scurt_Masculin_30-39_a dintr-un total de 124 concurenti.
Locul ocupat in clasamentul general (masculin+feminin) este 256 din 268 concurenti ce au terminat competitia.

2 comentarii to “Brașov XCM – 2013”

  1. adi says:

    poate participi si la concursul de la Paltinis ! ce zici ?

  2. Teodor Mincu says:

    Sincer n-aș vrea să am parte de un concurs unde să parcurg întreg traseul pe lângă bicicletă :D Am senzația că la Păltiniș nu e de joacă :D

Leave a ReplySwitch to our mobile site