Aug 11

Asediați de nenorociri maligne.

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 09:42

Deși nu am tangențe în mod direct, această veste mi-a demonstrat încă o dată existența pericolului omniprezent și caracterul aleator al loviturilor sale.

Știu poveștile unor oameni foarte sănătoși ce nu au scăpat de ruleta bolilor maligne, însă în mod cert știți și voi, cel puțin unul.

Știu oameni care nu au avut cel mai sănătos stil de viață și care au căzut pradă aceluiași monstru invizibil. Probabil că știți și voi, cel puțin unul.

Știu oameni care ne-au părăsit de azi pe mâine, fără să acorde atenție unor mici probleme de sănătate.

Simt parcă prezența unui pericol iminent pe termen lung, un pericol invizibil de care trebuie să ne ferim în fiecare zi, pentru a câștiga mereu câte o luptă și pentru ca în final să pierdem războiul. Trebuie să facem totul ca războiul să țină cât mai mult..

În toamna trecută, o doctoriță stomatolog, în timp de fuma și eu o întrebam ce părere are despre fumat și efectele sale asupta sănătății, mi-a răspuns cu patos că fumatul nu duce la cancer, ci doar crează o vulnerabilitate a sistemului imunitar. Dacă ai norocul să nu contactezi vreo boală, vei trăi 100 de ani. Fumatul, probabil, o face să simtă că trăiește.

De la o vreme am următoarele dialoguri interioare:
„Abia aștept să-mi fac un 3 in 1!
– Dar de ce 3 in 1, care e făcut din chimicale și nu un ceai? (eu, care urăsc ceaiurile)

– Ce aș mânca un hamburger la Mec
– Dă-l naibii de hamburger că e făcut din plastic, mai bine un iaurt cu un corn cu cacao

– Luăm o pizza ? (
– La ora asta ? (20.00)
– Mai bine mâine la prânz!”

Cred că foarte mulți dintre noi ne bucurăm de „micile plăceri ale vieții”, reprezentate de fumat, cola, energizante, chipsuri, șaorme, cartofi prăjiți, etc” și care ne duc spre diverse vulnerabilități ale sistemului imunitar, în loc să ne bucurăm de „marile plăceri ale vieții”, adică de călătorii, sport, experiențe interesante, sănătate și o viață mai lungă.

P.S. Până la ultimul „road-trip” aveam obiceiul de a consuma la fiecare drum mai lung câte un red-bull (nu energizant la 3 lei, ci la 6 lei :P). Până când mi-am zis: „băi ce prostie mai e și asta? De ce să bag toate chimicalele alea în mine, să fie asimilate de organele mele interne, când pot ajunge la același rezultat și cu o sticlă de apă?”. Și am renunțat la el.

P.P.S. Și eu sunt om și savurez câte o șaorma din când în când prin Vama Veche sau prin Regie, însă încerc să reduc numărul escapadelor de acest gen.

Leave a ReplySwitch to our mobile site