Jan 08

Arta Simplității – Dominique Loreau

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 10:57

De-a lungul timpului am fost implicat în tot felul de proiecte cu un nivel de complexitate peste nivel mediu. Datorită faptului că mereu apăreau lucruri noi, petice noi, proiectele respective atingeau o complexitate forțată ce putea fi evitată încă de la început dacă datele problemei se cunoșteau.

Din totdeauna am crezut și încă mai cred că lucrurile complexe pot fi realizate prin îmbinarea de lucruri simple. Astfel, chiar și o structură complexă poate deveni simplă în raport cu dimensiunile ei. Această gândire am generalizat-o la toate lucrurile pe care le fac în viața de zi cu zi.

Aflându-mă la Cărturești, am găsit această carte: „Arta Simplității”, pe care am cumpărat-o bazându-mă numai pe textul de pe coperta numărul 4 de unde aflăm că „Stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, Dominique Loreau este pătrunsă de maniera de viață a țării sale de adopție, ce se bazează pe principiul „Moins pour plus” aplicat în toate domeniile, de la materie până la spirit.

Cartea este de fapt o scurtă introducere în valorile fundamentale ale stilului de viață tradițional oriental, caracterizat prin simplitate materială și bogăție spirituală.

Farmecul acestei cărți constă în faptul că ne arată obiceiuri de origine orientală și beneficiile lor, fără a ne modifica radical stilul de viață, cum ar fi izolarea sau mutarea la vreo mănăstire orientală. Sunt pur și simplu mici modificări (care însumate devin semnificative) în viața de zi cu zi și care teoretic, ne-ar face să avem o stare sufletească superioară.

Eu m-am regăsit în multe situații prezentate în carte, fapt care mi-a dat de gândit despre anumite teme legate la modul general de religie și de adoptarea ei în viețile noastre.

Iată numai câteva citate de la final:

Îndreptați-vă spre ceea ce vă aduce satisfacție, bogăție interioară și libertate. Putem spune cu ușurință care sunt activitățile, lucrurile, ideile, gândurile pe care le asociem cu aceste calități.[…]Putem să vorbim ore întregi fără să obosim despre ceea ce ne pasionează. Aceste subiecte de conversație ne fascinează, ne inspiră, ne fac să fim noi înșine, ceea ce ne dă o energie pe care o numim bucurie sau entuziasm.”.

De ce sunt eu de multe ori pesimism, lucru pe care l-am asimilat înainte să citesc această carte fiind un motiv pentru care spun că mă regăsesc în această carte:

A accepta mental cea mai nefericită variantă cu putință ne ajută să scăpăm de îndoială, de speranțele false, de îngrijorări. Când ne spunem că totul este pierdut, înseamnă că urmează să câștigăm ceva. Faptul că nu acceptăm viața așa cum este ea ne împiedică să evoluăm”.

6 comentarii to “Arta Simplității – Dominique Loreau”

 1. adriana says:

  Apropos de :„A accepta mental cea mai nefericită variantă cu putință ne ajută să scăpăm de îndoială, de speranțele false, de îngrijorări. Când ne spunem că totul este pierdut, înseamnă că urmează să câștigăm ceva. Faptul că nu acceptăm viața așa cum este ea ne împiedică să evoluăm”.

  http://www.youtube.com/watch?v=6UuyZDiCCng&feature=player_embedded#at=40

  atentie la PESIMISM !!!!

 2. Inma says:

  Hello Teo, I still follow you. That books sounds very interesting, especially for people like me…I make my professional life extremely complicated, you know that… Did it help you?

 3. Teodor Mincu says:

  Yes, very much :) I like simplicity very much. I recommend it :)

 4. Arta simplitatii | De azi… says:

  […] Arta simplitatii […]

 5. Cora says:

  Am răsfoit cartea aceasta acu ceva vreme și m-a șocat! M-a șocat că mă învață să îmi arunc lucrurile din șifonier și să păstrez doar câteva haine de calitate care mă fac cu adevărat fericită! Ieri am intrat în librărie și am cumpărat-o! Să vedem cu ce mă mai șochează! :) ȘI, în fond, ce perspective de viață îmi dă!

 6. Teodor Mincu says:

  Bună Cora,

  Cartea este excepțională, ai să vezi că nu numai la haine se referă ci la toate obiectele din jurul tău. Acele lucruri care nu-ți transmit cel puțin o energie bună (amintire plăcută) sau nu au o utilitate, merită îndepărtate. Și eu am mai redus din haine și alte nimicuri împrăștiate prin casă.

Leave a ReplySwitch to our mobile site