May 30

Antreprenoriat – Marius Ghenea

Tag: CarteTeodor Mincu @ 07:18

Doresc să încep prin a vă spune că antreprenoriatul/business-ul nu se învață din cărți. Nu este ca și cum te duci la librărie, cumperi o carte despre antreprenoriat și atunci când o termini te poți apuca de afacere. Afacerea ta, în principiu, știi să o faci din momentul în care îți vine ideea și ești sigur că vei scoate un profit din ea. Nu trebuie să citești referate și doctorate pe tema asta. Principial, treaba este simplă: cumperi ceva de la furnizor, adaugi munca ta (valoarea adăugată atât la propriu cât și la figurat) și apoi vinzi la beneficiar.

Însă din când în când, când mai apar cărți scrise de antreprenori de succes, este bine să le citești pentru a face un „reality-check”, cum ar fi: ILeadership, The facebook effect dar și un caz mai deosebit de antreprenoriat: Confesiunile unui cafegiu.

Am privit cu scepticism cartea lui Marius Ghenea pentru că mi-am zis: experiență am, mai ales de online, cărți despre antreprenoriat am mai citit, ce poate conține această carte cu aceeși tematică abordată de atâtea ori și în atâtea moduri?

Cartea începe destul de plictisitor cu un capitol despre istoria antreprenoriatului. Sincer m-a cam plictisit pentru că eu caut în aceste cărți idei și principii pe care să le pot asocia prin comparație afacerii mele. Am trecut peste această secțiune destul de repede, de asemenea am trecut destul de repede și peste alte secțiuni pe care le-am experimentat deja pe propria-mi piele.

Totuși au fost câteva lucruri noi pe care le-am citit și care, în urma citirii lor aici, mi-au schimbat modul de desfășurare a afacerii foarte mult. Pur și simplu eram într-o situație fără prea multe idei însă pentru că am avut suficientă răbdare, am reușit să privesc lucrurile și altfel și chiar să aplic unele lucruri abordate în carte, în operațiunile afacerii mele. De asemenea mi-a schimbat un pic viziunea afacerii pe termen lung.

Textul este ușor digerabil, bine structurat, la obiect și îmi place pentru că autorul folosește puterea exemplului pentru a explica lucrurile mai bine.

Ca și concluzie, este o carte pe care o recomand celor cu afaceri deja în derulare (reality-check) sau celor curioși să afle ce înseamnă să deschizi și să conduci o afacere.

Leave a ReplySwitch to our mobile site