Jul 11
Adevărata viață de antreprenor, printr-un interviu comparativ.
Despre antreprenoriat au scris și scriu mulți antreprenori. În mod logic, fiecare vede lucrurile din prima personală. Și eu povestesc și scriu din punctul meu de vedere dar poveștile izolate nu pot reflecta foarte bine care este de fapt viața de antreprenor.
Am realizat un interviu comparativ cu unii dintre cei mai apreciați oamenii din industria online din România pentru 2 motive:
1. Pentru ca cei din exterior să realizeze că nu suntem doar niște băieți care fac site-uri și se pricep la calculatoare.
2. Pentru ca cei din interior să facă un fel de reality-check prin comparație cu situația lor actuală. Oare evoluăm suficient de repede? Oare am făcut pași greșiți? Ne aflăm în mijlocul câmpului sau pe autostrada succesului?

Iată și răspunsurile:
1. Care a fost sursa de bani pentru a susține primul an al primei afaceri?
Adrian Pintilie: Poate va fi greu de crezut, insa atunci cand a fost infiintata agentia, totul a pornit cu o investitie de 0 lei (cu exceptia banilor pe care i-am dat pe acte). Imi amintesc si acum faptul ca in primele luni, din noiembrie 2006 pana in martie 2007, am lucrat de acasa si aduceam calculatoarele de la unul la celalalt acasa intr-o camera, iar in martie 2007 ne-am mutat in primul nostru sediu: o garsoniera :)
Alin Popescu: Parintii si apoi avocatura. In primul an am folosit cafenele internet si am facut singur programare / design.
Andrei Roșca: Am lucrat ca freelancer ca sa sustin business-ul. ~3000 euro pt primul an.
Călin Fusu: Cateva mii de euro, din surse proprii.
Cristian Manafu: Primul eveniment Evensys a fost scanteia care a aprins compania pe care o avem de 5 ani deja, iar incasarile de atunci ne-au permis sa facem un plan si sa ne lansam cu adevarat in afaceri!
Dragoș Mănac: Presupun ca te referi la prima mea afacere. 2002 – bootstraping, cateva mii de dolari, am imprumutat cateva sute la inceput.
Marius Deak: 1000 usd, surse proprii necesari pentru prima luna, ca am reusit cumva sa lucram chiar de la inceput pentru 3 clienti si de atunci am reusit sa ne finantam singuri.
Mircea Scărlătescu: Surse proprii, oricum banii au fost foarte putini la inceput.
Mugur Frunzetti: Daca vorbim despre prima mea afacere, in 1996, am convins un necunoscut sa investeasca 30.000 USD contra 85% din business.
2. Ce model de business a avut prima ta afacere?
Adrian Pintilie: Model de business… La 19 ani nu cred ca aveam unul format, pentru ca totul a pornit din placere si cu siguranta nu am plecat cu gandul: “get rich! Fast!” Per total a fost un vis din liceu pe care mi l-am indeplinit alaturi de asociatul meu, Adrian Ionascu.
Alin Popescu: In primul an voiam o revista de drept. Habar n-aveam de modele de business sau de variante de monetizare.
Andrei Roșca: Advertising.
Călin Fusu: Servicii online (bestjobs a fost primul proiect generator de bani).
Cristian Manafu: In evenimente, modelul ideal ar fi combinatia intre sponsorship si taxe de participare. E ca si cum in online castigi si din advertising si din subscriptions.
Dragoș Mănac: Vindeam servicii, consultanta si implementare. Nu puteam sa scalam, castigam foarte putin, nu intelegeam piata, dar eram in joc si incasam!
Marius Deak: La fel ca si astazi (12 ani mai tarziu): custom web design & development.
Mircea Scărlătescu: Programare pentru export dar si outsourcing.
Mugur Frunzetti: Productie si distributie de popcorn preambalat. Prima de profil din Romania..
3. În cât timp ai ajuns pe profit?
Adrian Pintilie: La un profit decent am ajuns abia dupa un an de zile. Ne-a luat ceva timp pana ne-am format clienti oarecum stabili cu care sa putem lucra.
Alin Popescu: Cred ca in anul 2, deci prin 2003.
Andrei Roșca: Cam 1 an si jumatate.
Călin Fusu: A trebuit sa fim mereu la limita profitabilitatii, din lipsa de bani.
Cristian Manafu: Am fost de la inceput. Acel profit initial ne-a motivat sa facem un business.
Dragoș Mănac: Am ajuns sa ne acoperim cheltuielile foarte repede, dupa 2 clienti, dat fiind specificul businessului.
Marius Deak: < 1 an. A urmat insa o perioada foarte trista in 2000-2001 in care am incasat primele tepe + picat Banca Turco-Romana cu toti banii nostri in cont. Mircea Scărlătescu: Operational, destul de repede.
Mugur Frunzetti: Eu am plecat dupa 2 ani, firma era era de-abia la breakeven, nu ajunsese pe profit. Era primul meu business, l-am condus destul de prost.
4.Care a fost principala ta ocupație în firma?
Adrian Pintilie: Designer in primul rand, front-end developer pe locul doi si nu in ultimul rand manager, asadar am avut cam 3 functii in acelasi timp pentru ca in realitate eram 2 oameni ce lucram, eu si asociatul meu.
Alin Popescu: Om bun la toate. Astazi, cred ca denumirea asta s-ar traduce prin manager.
Andrei Roșca: Vanzari.
Călin Fusu: Management (http://en.wikipedia.org/wiki/Management).
Cristian Manafu: Strategie si marketing, insa cu timpul am ajuns sa fac si vanzari!
Dragoș Mănac: Soldat universal. De la janitor la CEO, de la secretara la finantist. Eram aproape de unul singur la inceput: aveam un partener part-time.
Marius Deak: Director general si sef al creatiei/strategiei.
Mircea Scărlătescu: Initial programator, apoi project manager.
Mugur Frunzetti: Manager. Adica faceam mai tot. Aveam un director financiar, un sef de productie, 12 fete la ambalare in 3 schimburi, 5 oameni de vanzari, un gestionar, etc.
5. Cum recrutezi personalul, care este ce mai importanta caracteristica a unui angajat?
Adrian Pintilie: Aici depinde si de postul pentru care angajezi, dar ca sa fac o regula generala dupa care recrutez, ei bine, am trecut prin cateva “intamplari” asa ca in primul rand conteaza caracterul omului si vointa lui de a face ceva si a lucra inainte de cunostintele pe care le are in domeniu.
Alin Popescu: Sa faca bine lucrul pentru care a fost selectat. Apoi, imi plac oamenii cu personalitate.
Andrei Roșca: Am probabil cel mai complicat model de recrutare. Tool-ul principal este un sistem de HR adus din Franta si modificat de mine pe baza experientelor anterioare.
Călin Fusu: Ii recrutez online, cea mai importanta caracteristica: motivatia.
Cristian Manafu: Sa fie receptiv, motivat ca isi doreste mai mult in tot ce face, creativ si team player.
Dragoș Mănac: Atitudinea. Urmata de competenta tehnica, planuri de viitor si potrivire cu mediul nostru. Merg pe recomandari. Imi plac oamenii insistenti!
Marius Deak: Ma uit in primul rand la calitatea omului (seriozitate, caracter, curaj, disponibilitate, etc). Restul (technical skills) se invata.
Mircea Scărlătescu: Abilitatea si dorinta de a invata.
Mugur Frunzetti: Ambitia.
6.Activitatea personala în social media te-a ajutat ca antreprenor? Care a fost canalul cel mai eficient?
Adrian Pintilie: Asta este intrebare gen Internetics 2008 in care s-a masurat “eficienta”. Lasand gluma la o parte, cel mai eficient canal cred ca a fost blogul personal, pe care acum nu-l mai am deoarece vreau sa ma concentrez mai mult pe fapte si nu pe vorbe.
Alin Popescu: Mi-am facut blog prin 2004. Twitter in 2006, Facebook prin 2009, dar n-as putea spune ca m-a ajutat vreunul in mod special. Dimpotriva, chiar, consider ca astazi e multa poluare in mediile respective. Cel mai tare m-a ajutat munca in firma.
Andrei Roșca: Nu, in primul business nu m-a ajutat.
Călin Fusu: Nu cred ca m-a ajutat prea mult profesional, mai curand personal.
Cristian Manafu: Enorm. Este un canal de promovare important in tot ce fac. Blogul personal este instrumentul principal de comunicare.
Dragoș Mănac: Da, foarte mult. Blogul (www.manac.ro) m-a ajutat sa-mi definesc o imagine in piata, sa castig referinte si sa-mi gasesc clienti.
Marius Deak: In special facebook pentru ca a permis oamenilor cu care interactionez sa ma cunoasca mai bine si sa stabilim astfel legaturi mai bune pe plan personal. Dar tot am refuzat sa tin un blog profesional.
Mircea Scărlătescu: Da.
Mugur Frunzetti: Canalele se schimba, bunul simt si comunicarea conteaza.
7.Cât de mult conteaza imaginea personala în antreprenoriat? Îmbracaminte business sau casual?
Adrian Pintilie: Asta cred ca tine cel mai mult de gusturile personale, iar eu nu judec o persoana dupa imbracaminte. Poti fi la 4 ace sau in tricou, vorbim la fel.
Alin Popescu: Imbracamintea, cata vreme e curata si in limitele decentei, e mai putin importanta decat atitudinea. Daca esti nepotrivit ca atitudine, imbracamintea nu te ajuta deloc.
Andrei Roșca: Conteaza enorm imaginea. In ceea ce priveste imbracamintea, conteaza mai putin ce stil adopti, important este sa il adaptezi usor (insa nu sa il schimbi fundamental!) in functie de contextul in care vei discuta business (oamenii, mediul, perioada anului etc).
Călin Fusu: In online nu conteaza cum te imbraci (nu te vede nimeni).
Cristian Manafu: Toti antreprenorii ar trebui sa aiba un sacou. Vor vedea diferenta cand deschid o discutie sau intra intr-o incapere. Smart casual este mereu un stil potrivit pentru un antreprenor.
Dragoș Mănac: Imaginea este esentiala. Business sau business casual. Conform glumei: trebuie macar sa te imbraci ca si cum te respecta cineva.
Marius Deak: Conteaza destul de mult, dar numai in ultimii 4-5 ani. Inainte insa, erau alte vremuri – conta imaginea firmei + portofoliul. Primii 5 ani business. Urmatorii 7 casual. Acum rock.
Mircea Scărlătescu: Extrem de mult. Mai mult decat business-ul pana la un punct.
Mugur Frunzetti: Primii 7 ani am fost business. Acum sunt foarte casual.
8. Cele mai importante 3 activitați ale unui antreprenor?
Adrian Pintilie: Cred ca depinde foarte mult de tipul de business pe care-l practica, insa managementul este baza.
Alin Popescu: Sa gaseasca bani pentru firma, sa ofere colegilor o viziune de viitor, sa aiba grija sa-si tina colegii cel putin 3 ani.
Andrei Roșca: Vanzari, recrutare, construirea de sisteme/proceduri.
Călin Fusu: Mancare, somn, sex (=> Energie pentru business).
Cristian Manafu: Focus pe ce are de facut, deschidere catre lucrurile noi si atentie la concurenta.
Dragoș Mănac: Vanzare. Executie. Evolutie.
Marius Deak: Leadership, sprijin, viziune.
Mircea Scărlătescu: Vanzari, PR, analiza cashflow.
Mugur Frunzetti: Dorinta de a invata, ambitia de a reusi, disponibilitatea la efort si sacrificii.
9.Cartea de capatai?
Adrian Pintilie: Cartea de business pe care o recomand: „7 lectii de succes pe timp de criza”, de Bill George.
Alin Popescu: Doctorul, de Noah Gordon.
Andrei Roșca: Drive, Daniel Pink.
Călin Fusu: Nietzsche, Amurgul idolilor.
Cristian Manafu: Nu am una!
Dragoș Mănac: The Essential Drucker
Marius Deak: N-as numi o carte, ci un soft: Excel
Mircea Scărlătescu: Nu am doar una, sunt mai multe.
Mugur Frunzetti: Mai degraba un film – 12 angry men cu Henry Fonda.
10.Cheia succesului în 140 de caractere?
Adrian Pintilie: Nu ma consider in masura de a oferi o cheie a succesului, dar pot da un citat din cartea mentionata mai sus: “Un marinar priceput nu s-a format niciodata pe o mare linistita.”
Alin Popescu: Ceva de facut, cineva de iubit, ceva la care sa speri – doar 53 de caractere.
Andrei Roșca: Cheia succesului este sa devii obsedat de dezvoltarea ta continua, sa nu poti sa adormi decat daca stii ca azi esti un pic mai bun decat ieri.
Călin Fusu: O minte sanatoasa intr-un corp sanatos.
Cristian Manafu: Nu lasa niciodata garda jos!
Dragoș Mănac: Pasiune. Munca. Seriozitate. Echilibru. Analiza. Inteligenta. Schimbare. Risc.
Marius Deak: Perfectionismul/Calitatea. Sa poti fi mandru de ceea ce livrezi.
Mircea Scărlătescu: Idee, munca, rabdare, curaj, noroc toate combinate.
Mugur Frunzetti: Efort x 10 = 140 de caractere.
July 11th, 2011 at 08:58
[…] inceput (de unele imi aduc aminte foarte clar si… proaspat ), se potriveste bine cu un mic interviu comparativ facut de Teodor Mincu la care am participat si eu si va invit sa-l cititi atunci cand […]
July 12th, 2011 at 20:57
[…] e ca bloggingul se facea altfel acum 4-5 ani; cu mult mai multa munca, de principiu). Adica a luat niste interviuri mai multor antreprenori din .ro si a facut un fel de roundtable in care veti gasi informatii cel putin interesante. […]