Jan 01

2017: Un vot nu mai este de ajuns

Tag: Romania,SpecialTeodor Mincu @ 19:56

La mulți ani!

Suntem la trecerea dintre ani. E momentul în care părăsim caietul cu marginile tocite, cu desene pe corperți, pagini rupte, început cu scris frumos și terminat cu un scris în grabă, obosit, plin de mâzgălituri.

Dar este totodată momentul în care începem un nou caiet. Un caiet care miroase a celuloză, nescris, cu marginile perfecte. Un caiet în care se va așterne lupta fiecăruia pentru o viață mai bună, mai prosperă, mai fericită. Toate acestea de plan personal sau profesional.

Însă uităm un lucru: oricât de bine ne-ar fi nouă, fiecăruia în parte, când ieșim pe străzi în mașinile noastre frumoase ne lovim de aceleași probleme: drumuri prost făcute, aglomerație, cerșetori la intersecții, mizerie pe străzi și în natură și lista poate continua. Și le vedem atât de des încât ne-am obișnuit cu ele și deja ni se pare ceva normal, „doar trăim în Românica”, din păcate.

Pe 11 decembrie 2016 am suferit o mare înfrângere, din punctul meu de vedere. Infractorii au câștigat la mare distanță alegerile parlamentare. Îi spun unui prieten: hai să facem ceva, peste 4 ani va fi același scor. Primesc următorul răspuns: „Ce să fac? Am fost la vot, plătesc taxe, n-am ce face mai mult..”

Eu cred că putem face mai mult. Fiecare dintre noi. Și asta fără să ne părăsim zona de confort. Dacă am aloca 30 de minute pe zi pentru a câștiga războiul cu corupția din România (indiferent sub ce siglă se ascunde), cred că am putea fi departe.

Evident nu o să vă cer să ieșiți în stradă cu fluturași, la dat cu mătura etc. Dar, ca să intru și în concret, cred că se poate începe cu cerutul bonului fiscal peste tot pe unde dăm bani. La restaurant, la magazinul de pâine, etc.

Mai mult de atât, ne putem gândi cu ce am putea ajuta acestă țară prin meseria fiecăruia dintre noi:

– lucrezi în PR – poți face propagandă (corectă și cinstită),
– lucrezi în IT – poți face o aplicație socială
– lucrezi în domeniul evenimentelor – poți organiza evenimente caritabile

Nu trebuie să ne desprindem de universul zilnic, însă 30 de minute pe zi pentru România cred că ne-ar ajuta să trăim mai bine într-o țară mai frumoasă.

Gândiți-vă.

La mulți ani!

*foto: weknowyourdreams.com

Leave a ReplySwitch to our mobile site