Feb 05

„Confesiunile unui cafegiu” de Gheorghe Florescu

Tag: CarteTeodor Mincu @ 14:18


Este un dintre cărțile pe care le citești cu sufletul la gură și care te face apoi să stai și să cauți informații, recenzii și comentariile altora în legătură cu ea.

Gheorghe Florescu, zis și „Armenașul” preia magazinul de cafea (și delicatese) al armeanului Carabelaian Avedis din Str. Hristo Botev nr. 6. Aici, datorită provenienței și modului de preparare unic al cafelei, încep să vină ca și clienți oameni din crema societății anilor ’60 – ’80, inclusiv oameni ai securității. Domnul Florescu servește pe toată lumea și datorită relațiilor sale din cadrul Agenției de Import, unde a lucrat înainte, reușește să aducă la vânzare mărfuri extrem de greu de găsit în acea perioadă.

Partea fascinantă a cărți, care îi construiește și o calitate de carte istorică, este cea în care ne este descrisă „caracatița” Securității, precum și contrastul dintre viețile securiștilor și ale oamenilor de rând. Din punct de vedere al istoriei, aș putea zice că este o cronică a vieții de zi cu zi a societății românești din perioada comunistă.

Martor la evenimentele din decembrie 1989, autorul realizează că de fapt Revoluția Română nu este ceea ce pare a fi, la putere revenind aceiași oameni din vârful Securității. Totodată Revoluția ne este descrisă ca un moment în care comunismul naționalist (format din Ceaușescu și adepții săi) este răzbit de comunismul internaționalist (Membrii KGB, oamenii URSS-ului).

Am aflat că autorul deține o cafenea și astăzi, detalii aici

Cartea o puteți cumpăra de aici

Un interviu și reportaj cu autorul, găsiți aici

Enjoy!

un comentariu to “„Confesiunile unui cafegiu” de Gheorghe Florescu”

  1. Mi-ar plăcea să am prieteni… » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

    […] care să merg cu bicicleta pe munte ..cu care să discut literatură și nu doar cărțile excepționale ..cu care să exersez dansul celor de la temptations ..cu care să discut despre programare, […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site